אחוזי נכות נקבעים על ידי ביטוח לאומי

אנחנו יכולים לעזור לכם! השאירו פרטים עכשיו ונחזור אליכם בהקדם!


הביטוח הלאומי קובע אחוזי נכות רפואית ואחוזי נכות כללית לאדם הפונה בתביעה לקצבה כלשהי. ביטוח לאומי מכנס ועדה רפואית ובה רופאים מומחים של המוסד במקצועות הרפואה השונים. כשהאדם מקבל אחוזי נכות שעוברים סף אחוזים מסוים, הוא עובר לבדיקות באחד מ"המכונים להערכה תפקודית" של הביטוח הלאומי. במידה והתובע עומד בכל הקריטריונים של הוועדה, הוא מקבל אחוזים על אובדן כושר עבודה- אחוזי נכות כללית, ואז משולמת עבורו גמלת נכות כללית.

כיצד נקבעים אחוזי נכות רפואית?

בידיי הרופאים היושבים בוועדות הרפואיות ישנו "ספר המבחנים" ובו כתובים כל הליקויים הרפואיים הקיימים, על כל סעיפיהם, כשלכל סעיף קבוע אחוז נכות אחר. רופאי הוועדה בודקים את בעיותיו הרפואיות של התובע וקובעים על סמך "ספר המבחנים" את אחוזי הנכות המגיעים לו.

במקרים בהם התובע מגיע לוועדה עם כמה מחלות, הרופא קובע עבור כל מחלה בנפרד את אחוזי הנכות המיוחדים לה, ולאחר מכן אחוז הנכות הסופי נקבע לפי חישוב משוקלל של כל אחוזי הנכות המצוינים ולא לפי חיבורם.

לא כל הליקויים הרפואיים נלקחים בחשבון בעת שקלול האחוזים, שכן ישנם ליקויים, שהוחלט עבורם כי הם לא משפיעים על כושר העבודה וההשתכרות של אותו אדם, אך הם עדיין קיימים כליקויים רפואיים מהם הוא סובל. אלה נקראים "ליקויים מנופים" והאחוזים שניתנו עבורם לא מחושבים כשקובעים את אחוזי הנכות הכללית.

כיצד נקבעים אחוזי נכות כללית?

כאמור בסעיף של אחוזי הנכות הרפואית, תובע שעבר את סף האחוזים, ניגש לבדיקה תפקודית בוועדה הנעשית על ידי רופא מוסמך, עובד שיקום ומרפא בעיסוק (במידה והתובעת עקרת בית). אחוזי נכות רפואית המאפשרים לתובע את המשך התהליך בוועדה להערכה תפקודית משתנים בין היות התובע/ת משתכר/ת או עקרת בית.

  1. משתכר/ת– במידה ונקבעו 60% נכות רפואית לפחות מתוך "ספר המבחנים", או 40% נכות רפואית, כשאחד הסעיפים הרפואיים במקרה זה 25% לפחות, יעברו התובעים הלאה לבדיקת כושר עבודה והשתכרות. כאמור, הבדיקה כוללת בדיקה רפואית ושיחה עם עובד שיקום.
  2. עקרת בית– במידה ונקבעו 50% לפחות של נכות רפואית מתוך "ספר המבחנים", תעבור התובעת הלאה לבדיקת כושר תפקוד בעבודות משק הבית. כאמור, הבדיקה כוללת בדיקה רפואית ומבדקים תפקודיים על ידי מרפא בעיסוק.

לאחר שהתובע מסיים את התהליך, פקיד התביעות מתייעץ עם הרופא המוסמך שבדק אותו ועם עובד השיקום ששוחח עמו, או עם המרפא בעיסוק שבדק את עקרת הבית, וקובע את דרגות אי הכושר להשתכר או לתפקד. הדרגות הן: 60%, 65%, 74%, 100%. בנוסף נקבעת תקופת אי הכושר לפי המסוגלות הפיזית או הנפשית של התובע ולפי מצבו הבריאותי המשפיע על היכולת להשתכר או לתפקד במשק הבית. הדרגות הללו מהוות את אחוזי הנכות הכללית של התובע, שלפיהן נקבעת קצבת הנכות הכללית.

ההבדלים בין סוגי אחוזי הנכות

אחוזי הנכות הרפואית ואחוזי הנכות הכללית משתייכים לקבוצות נפרדות. יכולים להיות לתובע אחוזי נכות גבוהים בשל מחלה אחת או כמה, שיעברו את סף האחוזים הרפואיים הדרושים לנכות כללית, אך בפועל אחוזים גבוהים אלה אינם מהווים השפעה על כושר עבודתו והשתכרותו, או על כושר התפקוד במשק הבית. מנגד, יכולים להיות לתובע אחוזי נכות לא גבוהים במיוחד, אך בכל זאת מעבר לסף האחוזים הרפואיים, שדווקא הם מגבילים אותו ביכולת לעבוד או לתפקד במשק הבית.

אחוזי הנכות הרפואית, כמספרים- אינם קובעים בהכרח את גובה אחוזי הנכות הכללית. הכול בהתאם למידת ההשפעה לחיוב או לשלילה על כושר התפקוד בפועל.

משרד עו״ד הראל יטיב

מומחים לנזקי גוף; רשלנות רפואית, תאונות קשות וביטוח לאומי.

072-3940742
עו"ד הראל יטיב כאן בשבילכם! לייעוץ ללא עלות, השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי