מחלת האיידס (HIV)

אנחנו יכולים לעזור לכם! השאירו פרטים עכשיו ונחזור אליכם בהקדם!


איידס היא מחלה נגיפית קשה ביותר אשר תוקפת את מערכת החיסון. נגיף האיידס מועבר בקיום מגע מיני ובמגע עם דם נגוע בנגיף ה-HIV. מחלת האיידס גורמת לכשל חמור וכמעט מוחלט של המערכת החיסונית, מה שעלול להביא במרבית המקרים למוות. אולם, בשנות ה- 90 של המאה ה- 20 נמצא שימוש תרופתי המאפשר לחולי איידס לחיות שנים ארוכות לצד המחלה, ולכן מדובר במחלה כרונית ולא עוד במחלה סופנית.

למרות ההישג בהארכת חיי הנשאים או החולים, בשלושים השנים האחרונות נפטרו ברחבי העולם יותר מ-25 בני אדם כתוצאה מהמחלה. בישראל חיים כיום כ- 7,000 (ואף יותר) אנשים חולי איידס ולא ידוע מספרם המדויק של נשאי הנגיף.

חוקים שבאים להגן על החולים

ישנם כמה חוקים אשר באים להגן על חולי האיידס ולהעניק להם זכויות מיוחדות עקב היותם חולים במחלה:

  • על פי חוק "כבוד האדם וחירותו" וחוק "השוויון לאנשים בעלי מוגבלויות", חולי איידס ונשאי הנגיף הם אנשים שווי זכויות לכל דבר ועניין, וחל איסור חמור על אפליית אדם בשל מחלתו.
  • חוק "שוויון הזדמנויות בעבודה" וחוק "חופש העיסוק" מגנים על זכויות חולי האיידס במקומות העבודה. חל איסור חמור על אפליית החולים במקומות עבודתם, לא כל עוד הם כשירים לעסוק בתפקידם. במקרים בהם מופלים חולי איידס לרעה על ידי מעסיקם, הם זכאים להגיש נגדו תביעה לבית הדין לענייני עבודה.

טיפולים רפואיים

חולי איידס זכאים לקבל טיפול רפואי כמו כל אדם אחר, מבלי שיופלו לרעה על ידי צוות המטפלים בשל היותם חולים. במקרים בהם מופר האיסור על אפליית חולי האיידס, הם זכאים לגשת אל ועדת האתיקה, אל משרד הבריאות או אל ועדת בדיקה של הגוף המפלה לרעה, ולהגיש תלונה בנדון.

חולי האיידס זכאים להתאשפז בכל מחלקה שתואמת את מצבם הרפואי, גם כאשר שאר חולי המחלקה אינם חולים באיידס, זכותם לקבל טיפול ראוי והולם, מבלי שהמטפלים יתייחסו למחלה הנגיפית, הרופאים לא רשאים לסרב לטפל בחולי האיידס והם מחויבים לשמור על פרטיותם ועל רווחתם, כמו כל אדם אחר.

בדיקת איידס

כיום כל אדם זכאי לעבור בדיקת איידס ללא תשלום. מרפאות המין במשרד הבריאות אחראיות על ביצוע כל הבדיקות. את בדיקת האיידס יש לעשות כשלושה חודשים מיום המגע המיני הראשון, מהסיבה שהנגיף מקונן בדם זמן מסוים עד שניתן לאתרו. על פי רוב, תוצאות הבדיקות מגיעות כעבור שלושה ימים. בדיקות במרפאות המין של משרד הבריאות לא מחייבות את הנבדקים להזדהות באופן שמי.

אנשים שמעוניינים לעבור בדיקת איידס בקופות החולים, הבדיקות לא יהיו אנונימיות, שכן הנבדקים צריכים להזדהות. התשובות לבדיקות מגיעות לידי הנבדקים לאחר כשבועיים ימים. גם בקופות החולים בדיקות האיידס נעשות ללא כל תשלום מצד הנבדקים.

זכויות חולי איידס בביטוח לאומי

במידה ומצבם התפקודי של חולי איידס נפגע בעקבות המחלה והם אינם מסוגלים עוד לעבוד, ועקב כך נפגעת פרנסתם, המוסד לביטוח לאומי יכיר בהם כנכים (כל חולה איידס על פי חומרת מצבו הרפואי), והם זכאים לקבל קצבת נכות כללית בכל חודש או פיצוי כספי באופן חד פעמי.

סודיות רפואית ואיסור פרסום

זכותם של חולי איידס לשמור על סודיות רפואית – להישאר בעילום שם, וששמם לא ייחשף על ידי גורמים שונים. בית המשפט אסר מכל וכל על פרסום שמות החולים שלא בידיעתם ומסר את אחריות הדיווח לחולים עצמם במידה ויצטרכו להצהיר על מחלתם באוזני אחרים, למשל לפני קיום מגע מיני עם אדם אחר וכדומה.

ראו גם:

זכויות נפגעי תקיפה מינית

משרד עו״ד הראל יטיב

מומחים לנזקי גוף; רשלנות רפואית, תאונות קשות וביטוח לאומי.

072-3940742
עו"ד הראל יטיב כאן בשבילכם! לייעוץ ללא עלות, השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי