Site icon מימוש זכויות רפואיות

זכויות רפואיות במקרים של הפלה

הפלה


הפלה היא תהליך של הפסקת היריון באופן יזום, שלא כמו בלידה רגילה, בה נולד תינוק חי, בתום תקופת ההיריון. הפלה זו, שנקראת "הפלה מלאכותית", מתאפשרת כאשר העובר לא מסוגל להתקיים מחוץ לרחם בשל אי התפתחותו, כלומר בתקופה של 12 השבועות הראשונים להיריון- מהיום הראשון של המחזור האחרון.

במהלך תקופה זו תהליך הפסקת ההיריון נקרא "הפלה מוקדמת", ובתקופה שבין 12 שבועות ל- 20 שבועות לאחר היום הראשון של המחזור האחרון, התהליך נקרא "הפלה מאוחרת".

הפלה יכולה להתרחש גם בצורה טבעית ואז היא נקראת "הפלה טבעית" או "הפלה עצמונית", בה הגוף גורם בעצמו להפסקת ההיריון. להפלה מסוג זה יכולות להיות סיבות שונות. מתוך כ- 40% מההפלות הטבעיות שמתרחשות הסיבות לא ידועות, וב- 60% מתוכן אפשר לאתר את הסיבות שיכולות לנבוע מזיהום בגוף, מבעיות גנטיות, ממחלה כרונית בה חולה האישה ההרה, מבעיה אנטומית, מבעיות הורמונליות בהיריון או ממומים בעובר עצמו.

הפלות במדינת ישראל

על פי החוק בישראל זכאיות הנשים לקבל גמלת שמירת הריון, במצב שבו יש סכנה לעובר ועליהן להישאר בבית ולא לעבוד. במקרה אחר של תהליך הפסקת היריון הסכמתן של הנשים מחייבת, לאחר ובתנאי שהן קיבלו את כל ההסברים אודות הסיכונים הכרוכים בהפלות, להוציא את המקרים החריגים בהם האישה אינה כשירה להחליט החלטות כאלו ודרושה הסכמה של אפוטרופוס (למשל אם היא לוקה בשכלה).

כאשר הפסקת ההיריון היא הכרחית מטעמים רפואיים וההיריון עלול לסכן את חיי האישה, החוק מאפשר לרופאים לערוך הפלות גם מבלי שניתנה הסכמת האישה.

החוק בישראל קובע כי הפלות צריכות להיעשות במוסדות מוכרים, על ידי רופאי נשים או רופאים מומחים בעלי ניסיון בהפלות. עוד מחייב החוק את קיומן של וועדות להפסקת היריון. מרבית הנשים אשר ניגשות לוועדות אלו נמצאות בטווח הגילאים של 20 עד 34, כאשר ככל שעולה גילן, הפנייה לוועדות פוחתת. כמובן שיש מקרים של נערות הרות מתחת לגיל 19 אשר פונות גם הן לוועדות.

ועדות להפסקת היריון מאשרות הפלות רק במקרים בהם הן מוצאות הצדקה מלאה מאחת הסיבות אותן קבע החוק. מרבית ההפלות המאושרות הן בעקבות הריונות שמחוץ לנישואים או כשההריונות מהווים סכנה לבריאות הנשים.

יש נשים הבוחרות לעבור הפלה בבתי חולים ויש נשים המעדיפות לעבור הפלה פרטית אשר מבוצעת במקום מוכר על פי החוק בישראל. היתרונות בהפלה פרטית במקומות הללו הן פשוט התמקדות יתרה במטופלת, יחס אישי לפני ואחרי הטיפול ועוד.

זכויות אישה עובדת לאחר הפלה

אישה עובדת שעברה הפלה זכאית למספר זכויות אלמנטריות:

פיטורים בעקבות הפלה

במקרה שבו אישה שעברה הפלה מפוטרת עקב כך מעבודתה, יש לה זכויות רפואיות ועל כן, היא רשאית להגיש למעסיק תביעת פיצויים בגובה השכר אותו היא קיבלה ואת כל ההטבות להן היא הייתה זכאית אילולא פוטרה, מכיוון שעל פי החוק פיטורים בעקבות הפלה נחשבים כאילו לא היו.

ראו גם:

זכויות רפואיות לחולות בסרטן

Exit mobile version