Site icon מימוש זכויות רפואיות

זכויות החולים בלופוס

אילוסטרציה


מחלת הלופוס, או בשמה העברי- "זאבת אדמנתית מערכתית" הנה מחלה של מערכת החיסון בה הנוגדנים תוקפים את התאים ואת הרקמות בגוף עצמו במקום לתקוף פולשים מחוץ לגוף. הלופוס הנה מחלה כרונית שעלולה לפגוע בכלל המערכות בגוף והיא שכיחה בעיקר בקרב המין הנשי.

מחלת לופוס במצב קל מתבטאת בפגיעה במפרקי הגוף. כאשר המחלה מוגדרת כמצב בינוני, תהיה פגיעה בכלי הדם ובלב, וכאשר המחלה מוגדרת כמצב חמור, היא כוללת פגיעה במערכת העצבים המרכזית ו/או בכליות.

התסמינים של מחלת הלופוס עשויים להיות פריחה על העור באיזורים שונים בגוף (בדומה לאלרגיה), כאשר היא מלווה באדמומיות ובקשקשת, פריחת פרפר על הפנים באיזור של האף והלחיים, פצעים פתוחים- אפטות בפה (לא מלווים בכאב), חום ממושך, דלקות בקרום הריאה, עייפות וחולשה רבה, ירידה במשקל בצורה קלה, נשירת שיער מהראש, פריחות הרגישות לאור השמש, דלקות מפרקים, דלקת שרירים, פגיעה בכליות, מעורבות מערכת העצבים המרכזית והפרעות פסיכיאטריות כגון חרדה ודיכאון קליני (כ 70% מחולי הלופוס סובלים מכך).

בשל העובדה שמחלת הלופוס עלולה לפגוע במערכות שונות בגוף בצורה חמורה ובהתאם לכך אורח חייו של החולה עלול להיפגע באופן משמעותי, ניתנת אפשרות למימוש זכויות רפואיות של החולים במחלה במוסד לביטוח לאומי, שם ניתנות קצבאות מסוגים שונים על פי מגבלות החולים ובהתחשב בהן.

להלן הזכויות הרפואיות הניתנות מהמוסד לביטוח לאומי:

קצבת נכות כללית

במידה וחולי הלופוס איבדו את כושר השתכרותם בעקבות המחלה או נשים עקרות בית חולות שאיבדו את כושר תפקודן במשק הבית, הם זכאים לקבל גמלת נכות מביטוח לאומי. על מנת שיוכלו לקבל את הקצבה, על החולים לעמוד במספר תנאים:

קצבת שירותים מיוחדים

במקרים חמורים של מחלת הלופוס, כאשר החולים נתונים במצב בו הם  נזקקים לשירותים מיוחדים הכרוכים בטיפול במחלתם, הם זכאים להגיש למוסד לביטוח לאומי בקשה לקבלת קצבה לשירותים מיוחדים.

קצבת סיעוד

במקרים קיצוניים ומתקדמים של מחלת הלופוס, כאשר מערכות רבות בגוף נפגעו והחולים כבר איבדו את יכולתם לבצע את הפעולות הבסיסיות והם זקוקים כעת לעזרה לצורך תפקודם, הם זכאים לממש את זכותם הרפואית ולקבל קצבת סיעוד עבור מטפל סיעודי בביתם.

גמלת ניידות

במקרים חמורים ומתקדמים של מחלת הלופוס, כאשר נפגעות מערכות רבות בגוף ונפגעת גם מערכת העצבים המרכזית, החולים מתקשים בהליכתם ומוגבלים בניידות ממקום למקום. במקרים כאלה יש באפשרותם לפנות לוועדה רפואית של משרד הבריאות על מנת שתקבע את אחוזי הנכות שלהם. בהתאם למסקנות הוועדה בנושא מוגבלות הניידות שלהם ובהתאם לאחוזי הנכות שקבעה, חולי הלופוס מקבלים זכאות לרכישת רכב בפטור מלא או חלקי של תשלומי מיסים, הם זכאים לקבלת גמלת ניידות חודשית עבור החזקת הרכב והם זכאים לקבלת תו חניית נכים. גודל הרכב, גובה הגמלה שיקבלו ואחוזי הפטור ממיסים ייקבעו על פי אחוזי הנכות לניידות.

Exit mobile version