קצבת עידוד

אנחנו יכולים לעזור לכם! השאירו פרטים עכשיו ונחזור אליכם בהקדם!

לאור המלצת וועדת לרון, חוקק בישראל החוק המשופר למקבלי קצבת נכות היוצאים לעבוד הנקרא למעשה "חוק לרון".

חוק זה בא לשפר את תנאי מקבלי קצבת הנכות אשר בחרו לצאת לשוק העבודה. בעוד שבעבר יציאה לשוק העבודה של נכה לוותה בביטול כולל של קצבאות הנכות, לאחר תיקון החוק נוצר מצב חדש בו הממסד מעודד יציאה לשוק העבודה תוך שמירת זכויות קצבת הנכות.

קצבה זו תרד בהדרגה עם עליית ההכנסה ותמיד תשמור על מצב של מקסום ההכנסות הכוללות של הנכה שיצא לעבוד.

ומה קורה אם הפסקתי לעבוד? – רשת הביטחון בחוק לרון

לעיתים קרובות, נכים רבים הרוצים לצאת לשוק העובדה, חוששים מלבצע מהלך שכזה, מפני חשש להפסקת מקום העבודה לאחר מס' חודשים ובכך יצא שכרם בהפסדם ואיבדו גם את קצבת הנכות שלהם.

חוק לרון קובע במפורש שישנה רשת ביטחון למי שמקבל את קצבת העידוד. דהיינו-במידה והפסקת העבודה נעשתה בטרם שחלפו 36 חודשים מהפסקת הזכאות לקצבת הנכות – ניתן לקבל מן המוסד לביטוח לאומי באופן אוטומטי ללא תביעה את קצבת הנכות כבעבר.

הדברים נכונים גם במקרה בו ההכנסה מן העבודה החדשה ירדה בצורה כזו המחזירה חוקית את קצבת הנכות. ומה קורה עם עברו כבר 36 החודשים? במקרה שכזה אומנם רשת הביטחון אינה קיימת, אך ניתן תמיד להגיש תביעה חוזרת למוסד לביטוח לאומי לשם שקילה מחדש של קצבת הזכאות.

מהי קצבת העידוד וכיצד היא ניתנת?

קצבת העידוד באה להחליף את קצבת הנכות, וניתנת למי שקיבל בעבר למשך שנה לפחות קצבת נכות, ואשר בחר לצאת לשוק העבודה.

החוק קבע סכום הכנסה מינימלי אשר עלייה על הסכום הנ"ל, מאפשרת קבלת קצבת העידוד. כלומר הליך קבלת הקצבה מבוסס שבכדי לענות על תנאי הסעיף יש להוכיח שהנכה קיבל קצבת נכות לפחות שנה ברצף, שההכנסה עלתה על המינימום הקבוע בחוק.

חשוב לציין שקבלת קצבת העידוד מפחיתה הדרגתית הן את תוספת התלויים והן את תוספת הקח"ן (קצבה חודשית נוספת).

השתלבות בעבודה מחדש

נכים רבים, רוצים לצאת לשוק העבודה ולהרוויח את משכורתם, אך נתקלים בבעיות רבות ובחוסר יכולת לעיתים להשתלב מחדש בשוק העבודה. במקרים בהם האדם יוצא לעבוד בפעם הראשונה, או שעבד בעבר ורוצה לחזור למעגל העבודה-ניתן לקבל שירותי שיקום מן המוסד לביטוח לאומי במטרה לעזור ככל האפשר להשתלב מחדש בשוק העבודה בישראל.

העובדים הסוציאלים יכולים לספק ייעוץ והכוונה לבחירת מקצוע, סיוע בהשמה, וכן עזרה בלימודים והכשרה מקצועית.

כמו כן, נכה הלומד 20 שעות בשבוע בהכשרה מקצועית ולא מקבל קצבת נכות יהיה זכאי גם לדמי שיקום. חשוב לציין ששירותי השיקום מוכוונים לנכים המתאימים לעבוד בשוק העבודה הפתוח ולא לעבודה מוגנת או נתמכת אשר אינה תחת הליך זה.

שיעורי קצבת הנכות או העידוד על פי חוק לרון

העיקרון המרכזי העומד מאחורי חוק לרון בכל הנוגע לחישובי שיעורי הקצבה הוא, שככל שההכנסות מן העבודה יגדלו, מוקטנת הקצבה באופן הדרגתי.

בכל מקרה חשוב לציין שככל שההכנסה מהעבודה תהיה גדולה יותר מקצבת הנכות-כך למעשה ההכנסה הכוללת של הנכה, הן מן ההכנסה בעבודה והן מן ההכנסה בקצבה יגדלו. לדוג', אדם שמשתכר בעבודתה עד 21% מן השכר הממוצע במשק-לא ינוכה לא סכום מן קצבת הנכות. אך אדם שהכנסתו מן העבודה הינה מעל 25% ועד 45% מן השכר הממוצע במשק-ניכוי שיעור הקצבה יהיה מאיזור 35 ₪ ועד ל2,044 ₪ בהתאם לגודל ההכנסה.

ראו גם:

נפגעתם במהלך העבודה? אתם זכאים להגיש תביעה לביטוח לאומי

משרד עו״ד הראל יטיב

מומחים לנזקי גוף; רשלנות רפואית, תאונות קשות וביטוח לאומי.

072-3940742
עו"ד הראל יטיב כאן בשבילכם! לייעוץ ללא עלות, השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי