מהו חוק סיעוד?

אנחנו יכולים לעזור לכם! השאירו פרטים עכשיו ונחזור אליכם בהקדם!


המוסד לביטוח לאומי ומשרד הרווחה קבעו יחדיו את חוק סיעוד: אנשים בגילאים ובמצבים בריאותיים מסוימים זכאים לקבל גמלת סיעוד, כלומר הם זכאים לעזרה בכל מה שקשור בטיפול באנשים סיעודיים. האנשים אשר נכללים בחוק הסיעוד הגיעו כבר לגיל הפרישה לגמלאות, ועדיין מתגוררים בביתם שבקהילה. אנשים אלה אינם מסוגלים לבצע בכוחות עצמם את הפעולות הבסיסיות היומיומיות הפשוטות ביותר, ומסיבה זו הם זקוקים לסיוע.

הפעולות המדוברות הן: אכילה ושתיה, הלבשה, רחצה, קימה ושכיבה, הליכה ושליטה על הסוגרים. כמו כן, חוק הסיעוד של ביטוח לאומי כולל גם את הקשישים הזקוקים להשגחה צמודה ולסיוע וגם את תשושי הנפש.

מה כלול במסגרת חוק הסיעוד?

חוק הסיעוד מעניק גמלת סיעוד הכוללת מתן עזרה וסיוע של מטפל/ת בביתו של האדם הסיעודי למשך כמה שעות בשבוע- עשר עד חמש עשרה שעות. כמו כן ניתן לקבל שירותים הניתנים במרכזי יום לקשיש, במסגרתם יש השגחה צמודה וטיפול באנשים. ניתן לקבל גם אספקת מוצרי ספיגה היישר לבית האדם הסיעודי, שירותי כביסה ומשדרי מצוקה. שירותי הסיעוד האלה נועדו על מנת להקל על משפחת האדם הסיעודי ולהוריד מעליהם חלק מנטל הטיפול בו, כאשר תפקיד המטפלת הוא לסייע לו בתפקוד ובעבודות משק הבית. חוק הסיעוד מטעם ביטוח לאומי מעניק את גמלת הסיעוד על ידי מתן שירותים ולא כגמלה כספית.

מי זכאי לקבל את גמלת הסיעוד במסגרת חוק הסיעוד?

  • אדם סיעודי אזרח מדינת ישראל שהגיעו לגיל הפרישה לפנסיה.
  • אדם סיעודי אשר עדיין מתגורר בביתו, ולא בבית אבות או במוסד סיעודי.
  • האדם הסיעודי נזקק לסיוע בביצוע כל שש הפעולות הבסיסיות (נזכרות למעלה), מכיוון שהוא לא מסוגל לבצע אותן בעצמו, או שהוא נזקק להשגחה צמודה מכיוון שקיים חשש שהוא יפגע בעצמו או בסביבתו.
  • הגמלה נקבעת על פי היקף ההכנסות של האדם הסיעודי.
  • האדם הסיעודי אינו מקבל גמלה אחרת מטעם ביטוח לאומי, או קצבה ממשרד האוצר למימון טיפול אישי והשגחה צמודה.

במידה והאדם הסיעודי ענה על כל הדרישות, ביטוח לאומי ישלח לביתו אחות מוסמכת שתערוך "מבחני תלות", במסגרתם בודקים את מידת התלות שלו בגורם אחר, או את מידת הצורך בהשגחה צמודה עליו. האדם מתבקש לבצע פעולות בסיסיות, ומתוך התרשמותה, האחות מדווחת לביטוח לאומי, שם מתקבלת החלטה האם מגיעה לו גמלת סיעוד במסגרת חוק הסיעוד.

המקרים בהם האדם הסיעודי לא נכלל במסגרת חוק הסיעוד

  • במידה והאדם הסיעודי לא עמד ב"מבחן התלות" והוחלט כי מידת הצורך שלו בעזרה או בהשגחה צמודה לא מצדיקה גמלת הסיעוד.
  • במידה ונקבע ב"מבחן ההכנסות" של ביטוח לאומי, כי האדם הסיעודי מחזיק סכומי כסף שמעל תקרת ההכנסות, הוא יוכל לקבל רק מחצית מהגמלה או שהוא לא יקבלה כלל.

אפשרויות הערעור על ההחלטה

  • הגשת ערעור: במקרים שהמוסד לביטוח לאומי פוסל את זכאותו של האדם הסיעודי לקבל את גמלת הסיעוד, ובכך להיכלל במסגרת של חוק הסיעוד, הוא רשאי להגיש בקשת ערעור לבית הדין לעבודה, אך לא יותר משישה חודשים לאחר שהתקבלה ההחלטה. האדם הסיעודי יוכל לערער כמה פעמים.
  • הגשת בקשה חוזרת: במידה והמוסד לביטוח לאומי דחה את התביעה של האדם הסיעודי, אבל בינתיים חלה החמרה במצב התפקודי או הרפואי שלו, הוא רשאי לפנות פעם נוספת ,ולהגיש בקשה שניה. היה וכך הדבר, הוא חייב להציג בבקשתו הנוספת טפסים רפואיים וחוות דעת רפואיות, אשר מעידים כי באמת חלה החמרה במצבו.

משרד עו״ד הראל יטיב

מומחים לנזקי גוף; רשלנות רפואית, תאונות קשות וביטוח לאומי.

072-3940742
עו"ד הראל יטיב כאן בשבילכם! לייעוץ ללא עלות, השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי